Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

По-високи присъди ще спрат ли каналджиите и само българските власти ли са виновни?

Какво трябва да се направи за сигурността на границата ни - коментар от Мадж Алгафари и Емануил Йорданов

24.11.2022 | 21:33 Редактор: Вяра Димова

Мигранти на талази, как държавата да озапти нашествието?

"Състоянието на МВР се дължи на една политическа сила, която в момента не управлява - ГЕРБ. 16 години ГЕРБ управлява МВР. Въпреки това критикуват смело, искат оставки. Да искаш оставка на служебен министър, който има още 20 дни от мандата си... Ако президентът прави следващо служебно правителство, той не е длъжен да повтори същите министри", каза бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в "Денят ON AIR".

Според него трябва да се търси начин, по който всички държавни органи, отнесени към проблема, да си вършат работата. Преводачът Мадж Алгафари пък е на мнение, че е необходимо да се изпратят материали в Турция, които да помогнат в борбата с мигрантите.

"Много държавни институции трябва да си партнират. Да кажем външното министерство - да договори с външното министерство на Турция да ни позволят да разпространим такива листовки, в които да обясним на тръгналите за България какво наистина ги чака. Това, което говорят каналджиите, няма нищо общо с истината. От 2013 г. колко групи сме разпитали - хиляди. Нашите служби трябва да извлекат "маслото" и да си партнират с турските власти и  да заловят каналджиите ", коментира Алгафари за Bulgaria ON AIR.

Според Йорданов от другата страна на границата контролът също е занижен.

"Всяка една институция има контролни органи. Тези, които минават с ножиците през оградата, извършват престъпление. Забранено е. Не съм чул някой да е направил анализ, да има точните числа, с които да каже колко души са били осъдени за такова престъпление. Само повишаването на санкциите няма да даде резултат", каза Йорданов.

На същото мнение е и преводачът Алгафари.

"Ако увеличим санкциите, ако от 5 ги направим на 10 или 20 години, все пак трябва да хванем някой, трябва да се работи. Водачът, който веднъж е влязъл в България, после е излязъл и е трафикирал тези хора, трябва да направим нещо, за да го хванем. Ние нищо не правим. Нямаме парламент, който да скалъпи закон. Предстоят избори - искат да си наместят удобно столчетата", коментира още Мадж Алгафари.

Гледайте видеото с целия разговор.