Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Русия трябва да отстъпи, оцеляването на Путин е заложено на карта

Необходима е допълнителна военна помощ за Украйна, смятат Велизар Шаламанов и Валерий Тодоров 

16.11.2022 | 20:26 Редактор: Ваня Кузманова

Гарантирана ли е сигурността на България?

"Инцидентът в Полша беше сериозно изпитание за всички институции. Възможността лидерите на Г-20 да говорят лице в лице допринесе за по-спокойното обсъждане на проблема. Най-важното е, че лидерите от целия свят осъдиха безразборното бомбардиране на обектите от гражданската инфраструктура и то много далеч от района на бойните действия, което неизбежно води до инциденти. Трябва нашата отбрана да се подпомага от съюзниците, защото ние знаем, че отбранителните ни системи не са на добро ниво", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на журналиста Валерий Тодоров радарната система на НАТО е проследила траекторията на ракетата, която удари Полша и много точно е било назовано числото на руските ракети, които са обстрелвали украинската територия. Той допълни, че трябва да се отбележи хладнокръвната реакция на САЩ, които са поискали време, за да се изясни ситуацията. 

"Имаше часове на неизвестност и затова трябва да се мерят думите, за да не се стигне до излишна ескалация", допълни журналистът. 

"Сдържаното поведение на страните от НАТО е основната гаранция конфликтът да не се разшири, но виждаме, че от руска страна всеки път, когато се даде шанс за прекратяване на конфликта, следва ескалация. Москва не желае този конфликт да бъде прекратен скоро и единственият начин те да приемат прекратяването, е военната сила на Украйна. Затова е важна военната помощ за страната. През 2002 година поръчахме изследване от НАТО за това какви са стъпките за подобряване на противовъздушната отбрана. И 23 години по-късно нито една от тези стъпки не е извършена, с изключение на системата за комуникация и управление, тъй като тя беше изградена от НАТО и САЩ", изтъкна Шаламанов. 

Тодоров каза пред Bulgaria ON AIR, че дори когато се разсъждава дали и как да се предоставят оръжия на Украйна, е отсъствало главното - в какво състояние са отбранителните способности на армията и какво е състоянието на самата армия, защото този инцидент показва колко е важна националната отбранителна способност. 

"Сега е един от моментите, когато с политически средства да се намали военният градус. Тази война се превръща в лична за Владимир Путин, защото на карта е заложено неговото оцеляване", коментира журналистът. 

Шаламанов посочи, че ако Русия иска да има бъдеще, трябва да намери начин да отстъпи. 

"Това, което свободният свят може да направи, е допълнителна военна помощ за Украйна. Вече има яснота, че боеприпаси и леко въоръжение ще бъде предоставено от България", заключи бившият министър на отбраната.

Гледайте целия разговор във видеото.