Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Божанов: Голям субект ще удържи стабилността на управлението и геополитическата ориентация

Със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините, смята бившият министър на електронното управление

09.08.2022 | 21:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Защо България бе хвърлена в поредните избори?

"Бидейки първа политическа сила, ще дадем увереност на избирателите, че ще има стабилност, че най-накрая ще има един голям субект, който да удържи стабилността на управлението. Като бонус е, че този обект е антикорупционен, че ще държи и геополитическата ориентация на страната", заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него следващата стъпка да избегнат фрагментираност и трудно намиране на съгласие, е да създадат един голям субект, който да има със сигурност първото място, да убеди много хора, че тази стабилност ще я има.

На въпроса как ще направят така, че да убедят хората да гласуват, Божанов отговори, че в кампанията това им е работата – да убедят хората не просто да гласуват за тях, а защото има смисъл дадат гласа си.

Той коментира какво са направили за тези 7 месеца на управление: Стартирахме много процеси. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление. Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 г. досега. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да бъде публично и всъщност да се види кой за какво е харчил пари.

Божанов сподели пред Bulgaria ON AIR, че със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините, защото редица проблеми на хартиеното гласуване се елиминират. СИК следва да контролира да не се снимат бюлетините. Около машината има само параван, от който се вижда, ако някой извади телефон. Другият проблем, който решава, са невалидните бюлетини.

"С машинното гласуване и сега го правим дистанционно-електронно в неконтролирана среда, имаме първото условие - електронната идентификация. Това ще е сигурният начин, че този, който се представя за някого, е именно той с мобилния си телефон, удостоверявайки, че не е някого другиго", посочи Божанов.

Той обясни, че е решение на ЦИК в кой склад да стоят машините и че единственият потенциален упрек е за цената, която трябва да се плаща, тъй като складът е частен, а не държавен. Гостът каза, че не му е известно държавата да има достатъчно добре оборудван склад, който да покрива изискванията, а за да го оборудват, отново ще се наложи да се инвестират средства. От гледна точка на сигурността, според него може би е по-добре, когато изпълнителната власт не държи машините, а ЦИК, защото е независим орган.

"Някой да вземе една машина и да я манипулира, не може. Той трябва да разполага с частни ключове, които се намират в ЦИК в сейфове и самият достъпът до една машина не ни дава възможност да я манипулираме", подчерта Божанов.

Гледайте видеото с целия разговор. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК