Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Карталов: Нашите средства са в публиката, българите свикнаха да живеят с малко

"Парите за култура и социални необходимости никога не са били достатъчни", каза директорът на Софийската опера и балет

08.08.2022 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова

Какво очакват хората на изкуството от властта?

"Напоследък живеем в неспокойни времена. С културата не се храним, но точно това е опозицията на това безхаберно и пренебрежително отношение на хора в сферата на политиката, които нямат нужда от театри, култура. Ние редовно имахме онези средства, които ни се полагаха, след като изработим необходимите планови показатели. Операта работи изключително интензивно, има огромна програма и богат репертоар, имаме и публика", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него всяка една политическа власт трябва да се замисли върху процесите, които хранят икономиката.

"Един театър, който има и международна публика, и създава нова и нова публика, той има своите приноси към икономиката. Трябва да има приоритети, има неща, които са излишни, има неща, на които може да се даде тласък и импулс както за развитието на тези културни институти, така и създаването на публика, която дава своя личен принос към издръжката на съответния институт", допълни акад. Карталов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че техните средства са в публиката.

"Ако имаме публика - ще имаме приходи, ще имаме и субсидия. Поддръжката на културните процеси зависи от необходимостта и потребността. Парите за култура и социални необходимости никога не са били достатъчни. Но българите свикнаха да живеят с малко средства и да имат амбицията да правят по-големи неща. Това е манталитет и патент за нашето общество. Това втълпяване и зомбиране с това колко лошо ще бъде и какво ще стане - не е хубаво", категоричен бе директорът на Софийската опера и балет.

И призна, че на новата сцена - "Панчарево", имат 32 представления.

Попитан как избират заглавията на представленията, той отговори: "Има 2 полюса на избор на репертоара. Единият, който е на първо място, е театърът да расте и да се развива с нови произведения, другото е за най-широката публика, която да бъде също обладавана и привличана. Правим големи усилия в мениджмънта и маркетинга."

Акад. Пламен Карталов сподели, че сезонът ще бъде открит през октомври с представлението "Чичовци".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК