Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юристи: Съдебна реформа няма, големи са проблемите със закриването на Спецсъда

Людмил Рангелов и Димитър Марковски коментираха казусите пред правосъдието ни

27.06.2022 | 21:08 Редактор: Ваня Кузманова

Ще се сформира ли нов Висш съдебен съвет? 

"Събитията са юридически подредени. Конституцията много добре разпределя кой какви роли има в следващите събития. Подаването на оставката на кабинета "Петков" е акт, който по-скоро има парламентарно звучене, отколкото да има юридическа стойност. Това е конституционен императив. Подаването на оставката не е негово право, а негово задължение. Топката отново е при президента. Отказът на "Продължаваме промяната" и БСП да се явяват на консултации не е институционално поведение. Тези хора преди всичко трябва да знаят, че представляват дадена институция. Тези хора олицетворяват герба на България", заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на адвокат Людмил Рангелов, в България в последната година има институции, които не се харесват и оттам следва проблемът за нормалното функциониране на държавата. 

"Ако не се стигне до съставянето на кабинет, който да води държавата и да развива политики, то тогава в края на септември - началото на октомври българските граждани ще трябва да се явят на избори", посочи Марковски. 

Мнението на Рангелов е, че съдебната реформа не се е случила все още. 

"Още не вървят назначенията на съдиите в определените съдилища. На практика законът, макар и приет, не се реализира в неговата цялост", допълни той. 

"Големи са проблемите със закриването на Специализирания съд. Тези хора са магистрати, които трябва да бъдат влети в съдебната система", каза Марковски. 

Адвокат Рангелов изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е малка вероятността Конституционният съд да реши, че е противоконституционно закриването на спецсъдилищата, но там имало някаква рационалност в преместването на съдиите. 

"Долавя се, че нещо не е наред със спазването на правата на съдиите. Възможно е в някаква част да има ревизия на този закон. Предсрочното освобождаване на Гешев няма да реши проблема със справедливостта. Фигурата на разследващите инспектори е някаква правна фантазия. КПКОНПИ е напълно излишна и вредна комисия за демокрацията. Сама по себе си тя извършва дадени действия, но те винаги се финализират в съда", допълни той. 

"Войната в институциите руши държавността. Фокусирането върху личността на Гешев води до тежки последици за юристите", заключи Димитър Марковски.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК