Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Важността на микроелементите за здравето и завещанието от Ковид пандемията

Пандемията е подобрила медицинските познания на хората, смята д-р Ирена Иванова

03.06.2022 | 21:33 Редактор: Здравко Черкезов

Как да са справим с пандемичните инфекции?

"И Ковид, и маймунската шарка, и всяка една инфекция са едно предизвикателство към имунната система на всеки един човек. Всички се убедихме, че по време на Ковид пандемията се положиха неимоверни усилия да се засили този имунитет. С шепи се приемаха микроелементни препарати - селен, цинк, мед", посочи д-р Ирена Иванова в студиото на "Денят ON AIR".

Д-р Иванова е началник на Клиничната лаборатория към УМБАЛ "Св. Иван Рилски". По думите ѝ броят на изследванията за микроелементи е скочил 3-4 пъти през последната година.

"Това са изследвания, често свързани с редки заболявания, извън рутинната практика. Тяхната роля за имунната система е водеща - те са т.нар. есенциални елементи и без тях не може да протичат редица физиологични процеси в организма. Но заедно с това имат дуалистична природа - при надхвърлянето на оптималните количества за организма те имат токсичен ефект", обясни имунологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите ѝ стана ясно, че понякога зад една анемия или неврологична проява може да стои дисбаланс на микроелементи.

"Жена, която търпи многократни кръвопреливания, но с дефицит в червения кръвен ред и други неврологични дефицити, попада в специализирана клиника - правят разширени анализи, там не са чак толкова екзотични микроелементите - и откриват страхотен меден дефицит за сметка на цинка. Оказва се, че от години използва паста за протези с високо съдържание на цинк, била е в интоксикация. След като се регулират нивата на цинк - значително се подобрява и състоянието ѝ", изтъкна д-р Иванова.

Според нея Ковид пандемията е подобрила медицинските познания на хората и ни е подготвила за последващи епидемии.

"Завещанието ни от Ковид е поведението как да се държим в обществото, така че да се предпазваме", завърши лекарят в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК