fallback

Конституционалист: Войната, цената на газа и горивата заглушиха съдебната реформа

"Проблемът в решението на ВСС за Гешев е, че липсва усещането за безпристрастност", посочи д-р Орлин Колев

20.05.2022 | 20:54 Автор: Жаклина Иванова

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време процедурата за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се намерят. Проблемът в това решение на ВСС е, че липсва усещането за безпристрастност. Справедливостта не е налице, тя се приема твърде субективно от всяка една заинтересована страна в процеса. Този висш орган на съдебната власт би следвало да даде признаци на безпристрастност", заяви преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Ясно е, че този Висш съдебен съвет, с този мандат и в този състав, няма желание да разгледа казуса, подчерта той.

"Мнозинството за избор на членове на ВСС е уредено в Конституцията, която предвижда 2/3, което е 160 народни представители. Фокусът на вниманието е върху управляващите, но ми се струва, че голямата тежест при формирането на бъдещия ВСС ще е отредена на опозиционните партии", смята д-р Колев.

По думите му зрелостта на опозиционните партии би се появила именно в такива моменти, когато Конституцията императивно установява по-високо мнозинство, а управляващите към момента го нямат.

Преподавателят по Конституционно право коментира пред Bulgaria ON AIR и разделението на КПКОНПИ.

"Следва да се върнем малко назад и да видим, че устремът за съдебната реформа секна. Вярно е, че имаме и много предпоставки, които допринесоха за приглушаване на тези въпроси - войната, евентуалната продоволствена криза, цената на газа, горивата, токът. Това всичко насочи вниманието на НС и правителството към решаване на тези форсмажорни обстоятелства. Съдебната реформа остана не във фокуса на вниманието, но се възобнови в сряда", отбеляза д-р Колев.

Запитан дали е добро решение европрокурорите да имат бюджет и сграда, той каза, че "има различни подходи за гарантиране на функционалната обособеност на всяка структура от съдебната власт".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback