Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Манолов: Страх ме е, че са измислили подъл начин да либерализират цените на тока и водата

Той поясни, че има мярка, която може да сработи - възстановяване на ДДС за физически лица

19.05.2022 | 21:26 Редактор: Теодора Патронова

Къде се разминава оценката за добри отношения между синдикатите и правителството? 

"Вие сте затиснати от камара от проблеми. Споделяйте я тази отговорност, търсете друга гледна точка, защото шансът да се окажете сами срещу цялата критика е огромен. То се случва през всеки изминал ден. 0% ставка на хляба няма да понижи цената му. Намаляването на ДДС съм виждал само един път да сработи, когато ставката от 22% беше свалена. Сработи за един кратък период, но тогава пазарната икономика беше млада", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в "Денят ON AIR".

Той поясни, че има мярка, която може да сработи - възстановяване на ДДС за физически лица. Според него мерките не са прецизирани да се помогне на най-бедните. Манолов добави, че тези 24 ст. отстъпка на литър гориво ще се върнат до седмица-две в цената. Гостът изтъкна, че го е страх, че са измислили подъл начин да вкарат либерализацията на цените на тока и водата. 

"Тези средства, които сега дават като добавки, ще бъдат включени в основния размер на пенсията. Това няма да повлияе добре на пенсионната реформа. Тръгваме от обяснението за хората с по-малки пенсии, а даваме на тези с големите. Абсурд е това, което се върши - говорим за инфлация и че доходите трябва да наваксат, ама казваме - спираме ръста на минималната работна заплата", разясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

"Тези мерки ще напомпат инфлацията, но това не е непременно лошо. Въпросът е в какви нива ще се случи това. Твърди се, че ръстът на нашата инфлация е два пъти по-голям за ЕС. Такова забавяне на мерки и нелогично поведение кара производителите и търговците да се страхуват и те калкулират страха си в цените. От там се случва тази инфлация", обясни той.

Гостът заяви, че газът от САЩ няма да е по-евтин, защото той е попитал премиера, който му е отговорил, че цената ще бъде по-ниска при производителя.

 Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК