Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Данаилов: Успех за България е Каримански да стане гуверньор на БНБ

Държавата ще е минимално засегната при спиране на руския газ, увери зам.-министърът на енергетиката

14.04.2022 | 20:32 Редактор: Здравко Черкезов

Очаквам Любомир Каримански да бъде избран за гуверньор на БНБ. Това заяви зам.-министърът на енергетиката от квотата на "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

"Защото всички ние разчитаме на банковата система. Освен сигурността на нашите пари, предстои и голямата трансформация към дигитализация. Важно е човекът да разбира как ще се трансформира дигитално българските банки, а Каримански има достатъчно голям опит на европейско ниво, включително като съветник за дигитализацията на банките в Люксембург. Независимо откъде идва подкрепата, дори от опозицията – това ще е успех за България", подчерта Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният зам.-министър увери, че България е подготвена за сценарий спиране на руския газ. По думите му, ефектът ще е минимален.

"Зависимостта на България от руски газ е много голяма, но са направени разчети откъде да се замени. Има потенциални доставчици, които ще могат да компенсират по-голямата част от недостига за през летния сезон. Газовата връзка през Гърция върви с добри темпове, ще бъде изпълнена в срок. Водят се също разговори какви количества да бъдат доставяни от Азербайджан. Нуждите са около 77 хил. MWh, които ще бъдат компенсирани и от "Чирен", и от алтернативни доставчици", обясни гостът в студиото.

Зам.-министър Данаилов изтъка нуждата от развитието на ядрена енергетика у нас:

"Това е бизнес за поне 100 години – 10-15 години е срокът за изграждане, 50-60 г. е срокът за експлоатация, а с модерните технологии може да стигне 80 г. После имаме 20-30 г. извеждане от експлоатация. Това са базови мощности, от които имаме нужда", категоричен бе енергийният зам.-министър.

По думите му площадката на АЕЦ "Козлодуй" изглежда като логичен избор. "Недостигът на електроенергия на нашия Балкански полуостров е 12 TW, от тях около 9 задоволява България. В рамките на следващите няколко години недостигът ще нарасне до 40 TW. Някой трябва да задоволи тази електроенергия, добре ще бъде това да е България", смята Пламен Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК