Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Социална паника и правилна ли е позицията ни за войната?

Коментар на Цветанка Андреева и Нидал Алгафари

14.03.2022 | 20:36 Редактор: Искра Ангелова

На фона на социалната паника, на която всички станахме свидетели, е трудно да кажем, че властта се справя. По основните направления не се справя, освен социалната истерия, имаме и видима политическа нестабилност, макар че днес отново излязоха с изявление, че коалицията е единна. Когато разделенията са малки и за конкретни поводи, очевидно проблемите са преодолими. Но през последната седмица видяхме, че настъпи фундаментално разцепление вътре в коалицията. Това каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ то е свързано с националната сигурност и отбраната на страната.

"Тук залог е бъдещето, очевидно вътрешнокоалиционните партньори го виждат по много различен начин. И не на последно място - роля за дестабилизацията на властта е голямата икономическа рецесия, която се задава и вече усещаме. Големият залог е обществото да не понесе големи щети", категорична е Андреева.

Пиар експертът Нидал Алгафари подчерта, че нашето правителство е малко по-неопитно и се препъва в някои задачи, но "бутат".

"Това, което трябва да започнем да гледаме по различен начин, е не да гледаме само лошото, защото от това, че гледаха само лошото в ГЕРБ и се създаде тази омраза, се стигна до кризата, която е в момента. Има неща, които са направени добре, има неща, които са направени зле. В това правителство в следващите 6-7 месеца няма да има кой знае какви трусове. Видяхте, че в особени ситуации ГЕРБ и ДПС биха подкрепили по един или друг начин "Продължаваме промяната", допълни Алгафари в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в ГЕРБ има достатъчно разумни и мъдри държавници, включително и в ДПС.

"Ако искат БСП да отиват заедно с Радев и Янев да правят проруска партия - имат правото да я направят. Но управлението засега ще остане с тези хора, които са на власт в момента", поясни той.

Андреева смята, че това, което предлага Нинова, е да правим България все по-неясна и непредсказуем партньор в НАТО.

"След Украйна, самият Путин го каза - има претенции към България и Румъния, има политическа претенция към Източна Европа. И това, че г-жа Нинова не може да се определи от коя страна на "Желязната завеса" ще бъде, говори достатъчно за алтернативата, която БСП вижда оттук насетне", подчерта тя.

Пиар експертът отсече, че България има неистова нужда от лява партия, но той не я вижда на хоризонта.

"БСП, които твърдят, че са леви, те не са леви от много отдавна. Президентът е петият елемент в правителството. И когато се създаде партията на Стефан Янев, тогава предполагам, че ще бъде достатъчно честно да си отидат г-н Рашков и г-н Денков, защото това са от хората на Румен Радев. И е страшно, защото няколко пъти той заяви, че Крим е руски. И заради това, че той е изпаднал в изолация, никъде по света не искат да го поканят, нито да дойдат при него на гости", добави Нидал Алгафари.

Цветанка Андреева заяви, че Air Policing е нещото, което спасява в момента България, а големият успех на Путин в България се казва Румен Радев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК