Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Найденов: Янев забрави, че вече не е премиер, Украйна е само част от мащабния план на Путин

Една от изненадите на военните действия е съпротивата на украинската армия, посочи бившият военен министър

01.03.2022 | 20:55 Редактор: Теодора Патронова

Защо се стигна до обрат с кандидатурата на новия военен министър? 

"Мога да допусна, че все пак има някаква намеса на БСП. Това е някакво своеобразно алиби за подкрепата за оставката. Едва ли само, защото Заков се е съгласил, е бил посочен. Все пак става дума за един дългогодишен дипломат, който се е развивал в сферата на регионалната и международната сигурност. Той е наш представител в НАТО. Човек, който очевидно е в течение на всички политически решения", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в "Денят ON AIR".

Той добави, че оставката на Янев е логично следствие след дълго натрупване в отношенията между министъра и премиера. 

"Защо се отиде на варианта смяна на министър Янев? Първо, защото забрави, че не е министър-председател, и второ, защото забрави, че не е действащ офицер. Очевидно ключът в аргументите на Петков беше първото изречение - за различията по отношение на политиката", заяви още Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него две са причините за колебливата позиция на България. Първата е вътрешно-политическа - разделението на българското общество по оста НАТО - Русия.

"НАТО, в това число България и ЕС, изключиха военното решение като възможно решение. Ясно беше заявено преди време, че НАТО няма да участва със свои войски. Заемаме страната, която се нуждае от помощ, срещу една брутална агресия", обясни той.

Найденов е на мнение, че войната няма да приключи скоро. 

"Виждате, че една от изненадите на военните действия е съпротивата на украинската армия. Имаше няколко тежки грешки, които бяха допуснати от руския президент. Вижте само изявленията, които поставиха под съмнение украинската история и държавност и тези призиви за военен преврат. Всичко това разгневи и сплоти украинското общество. Втората изненада е, че се разчиташе от руска страна на бързо приключване на военните действия", изтъкна гостът. 

Той подчерта, че Украйна е само част от един по-мащабен план на Путин. 

"Едната от целите е слаба и зависима Украйна, която да бъде част от сателитна група държави, които никога няма да напуснат орбитата на Москва. По-голямата цел е ревизията на архитектурата за сигурност. Русия се разглежда като нов полюс в световния ред с геополитическо значение", поясни Найденов. 

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК