Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Приближаваме се към сблъсък в Украйна, България има нужда от противовъздушна отбрана

Коментар на политолозите Антоний Гълъбов и Христо Панчугов

21.02.2022 | 21:00 Редактор: Жаклина Иванова

Кризата в Украйна се задълбочава. Възможно ли е ситуацията да се влоши и да се стигне до реален сблъсък в региона?

"В последните часове имам усещането, че се приближаваме към сблъсък в Украйна. Ситуацията се влошава и засега не виждам достатъчен потенциал тя да бъде възпряна. Имаме ясна позиция от страна на българския външен министър, която все повече стои изолирана", заяви политологът Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ОN AIR".

А според политолога Христо Панчугов България изобщо не участва в големия дебат.

"Това е частично проблемът в ситуацията. Не осъзнахме, че българският външнополитически интерес и неговата реализация минават през използването на инструменти като съюзите, в които България е член - НАТО и ЕС. Ние се правим, че Русия не е източник на несигурност в нашия регион. България трябва да е активна част от дебата как да излезем от тази криза", убеден е той.

Гълъбов изтъкна, че България има нужда от противовъздушна отбрана, както и че българското въздушно пространство бива систематично нарушавано от съветски бойни самолети.

"Дондуков" 2 срещу "Дондуков" 1 - отново искри между двете институции. Справя ли се новата власт?

"Мерките не работят. Първите тестове не се оказаха положителни - нито в контакт с управляващото мнозинство в НС, нито в сработване на отделните министерства. Има два проблема, които съществуват от самото начало на коалицията. Първият проблем е как се вземат решенията, а вторият - кой носи отговорност за тях. "Продължаваме промяната" е само и единствено предизборна коалиция", отбеляза Гълъбов.

Панчугов посочи, че за момента не изглежда да има пропукване в коалицията.

"Виждаме решението от днес, което е свързано с възможност за отпадане на "зеления сертификат" в България. Това е тема, която е от изключително значение за коалиционните партньори. Въпросът е дали е взето под натиск това решение, тъй като критериите, които премиерът постави, не са налични. Все по-важен е въпросът дали има ясна платформа, върху която дебатите са се обединили, или ще имаме извиване на ръце", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов коментира и казуса с АЕЦ "Белене".

"Ярката защита на президента Румен Радев за този проекти -  АЕЦ "Белене", както и критиката, която се отправя към правителството по повод отхвърлянето му, са притеснителни. Въпросът е чии са интересите, които стоят зад прокарването на една подобна линия. Очакването на Радев за бързи резултати в сектор "Енергетика", при положение, че от години се отлагат важни решения там, е трогателно", смята политологът.

Според Гълъбов е важно да се отбележи, че говорим за управление не от Радев и Петков, а от Василев и Петков.

"Петков все повече е фронтменът на групата, по-видимото лице", каза той.

Управляващата коалиция трябва да намери веднага истински каква е крайната цел на този бюджет и каква политика ще се води през него, заяви Панчугов. И добави, че ако това бъде свършено, сътресенията ще бъдат доста по-малки.

"Ако се стигне до открит сблъсък между президента и премиера, няма начин президентът да излезе победител в тази битка. Това, което не мога да си обясня, е защо този премиер е толкова толерантен към критиките на Радев към правителството. Разделителните линии стават все повече и повече", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Имали сме нужда от противовъздушна отбрана - че се скинем от смех!? Яжте повече пражен боб и не се врете м/у шамарите и не му мислете много Сигнализирай за неуместен коментар