fallback

Украйна крие геополитически риск за Южен поток

Коментар на Руслан Стефанов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията

24.04.2014 | 22:45

ЕС парира изявлението на министър Стойнев, че Южен поток няма да бъде прекратен. Говорителката на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, Сабине Бергер, заяви, че Брюксел настоява да има юрисдикция и върху морската част на съоръжението.

 

Още по темата

Още по темата

Още по темата

 

Руслан Стефанов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията смята, че се развива сценарият от 2008 и проектът става все по-неясен стратегически за България. В интервюто си за Веселин Дремджиев в предаването Денят он ер по България он ер на 24 април той се позова на доклада на Центъра за изследване на демокрацията от 2011, в който  заключава, че скъпият проект в кризисни времена не е в интерес на страната.

Напрежението в Украйна добави още един, геополитически риск  към Южен поток, смята Стефанов. Проектът не е дългосрочен въпрос след кризата през 2008, защото в Европа няма толкова търсене на газ, както преди.

 

В проведения разговор между Йотингер и Стойнев е била прибавена и темата за ЕРП-тата, но не е била обсъдена и оставена на експертни комисии. Знаците към чуждите инвеститори от това са негативни, заяви Руслан Стефанов. По думите му те започват да питат дали в България е гарантирана частната собственост.

Цялото интервю – във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback