Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ДПС и ГЕРБ опипват почвата при евентуално търсене на ново разбирателство, според експерт

Партията на Борисов се опитва да излезе от изолацията в местния парламента, коментира Момчил Дойчев.

27.03.2014 | 21:16 Редактор: Мариета Иванова
ДПС и ГЕРБ опипват почвата при евентуално търсене на ново разбирателство, според експерт

Срещата между лидерите на ДПС и ГЕРБ в Кърджали през уикенда е показателна, че страните се опитват да покажат близост и да бъдат по-гъвкави, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Момчил Дойчев. Той допълни, че причините могат да бъдат различни.

По думите му ДПС се опитва да извлече дивиденти, при липса на протест, който да ги сближи с БСП. За ГЕРБ това е опит да излезе от изолацията в местния парламент, смята политологът.

„Тук не става въпрос за трайно затопляне на отношенията, а за опипване на почвата и опит на ДПС да посочи, че може да има отношения с други партии, освен БСП, които дори са по-близки идеологически”, заяви експертът. Той видя намеса на Алианс на либералите и демократите за Европа  в тази стъпка на ДПС.

Според него „на ДПС явно са казали, че не може да участва в една компрометирана коалиция, с партия, която трудно може да има европейски ценности- визирайки „Атака”. Той допълни, че не е изключено да е имало намек, че „тази 24-годишна прегръдка с БСП не винаги е в полза на либералните ценности”.

Мнението на експерта е, че ако БСП и ДПС спечелят 8 места в Европейския парламент, а ГЕРБ и „Реформаторския блок”- 7, би могло да има предсрочни избори.