Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илия Лингорски: Ефективният ход за ЕС е стабилизиране на Украйна

Източноевропейските държави сега могат да преговарят за енергийна независимост, коментира бившият заместник-министър на финансите.

27.03.2014 | 20:43 Редактор: Мариета Иванова
Илия Лингорски: Ефективният ход за ЕС е стабилизиране на Украйна

Адекватният и ефективен отговор на кризата в Украйна е стабилизиране на страната, коментира в ефира на Bulgaria On Air Илия Лингорски, бивш заместник-министър на финансите и председател на Либералния институт за политически анализи.

По думите му „ за съжаление тук в Европа не сме готови да действаме единно и активно”.

„В Европа има традиция на търгуване и боричкане на националния егоизъм. Целта е в крайна сметка всеки да се върне при избирателите си с нещо домашно. Това не проработи след икономическата криза, не се преодоляха постоянните интереси. Видяхме, че след кризата сме в дълга депресия, от която не знаем кога ще излезем”, заяви още Лингорски.

По думите му страните от Източна Европа в момента са в много силна позиция да преговарят за енергийна независимост. Той поясни, че това може да стане, чрез изграждане на енергийната инфраструктура между страните и свързване на енергийните пазари, от една страна, и стартиране на проучванията за шистов газ, от друга.

Лингорски посочи още, че България може да бъде "троянски  кон” в Русия, но не чрез използване на политически механизми, а чрез развитие на културен модел и на гражданско общество. Подобна идея ще „сработи в Украйна, ще сработи и в Русия”, смята председателят на Либералния институт за политически анализи.