fallback

Левицата ще търси диалогичност и консенсус в следващото Народно събрание

Крум Дончев заяви, че президентът е бил подведен от Кирил Петков

29.10.2021 | 21:46 Автор: Теодора Патронова

 

БСП иска намаляване на ДДС за електричеството и храни от 20 на 9%.

"В последния - 46-и парламент, БСП категорично показа, че е мощният двигател на разума и опита, търсейки диалогичност. Именно това ще търсим и в новия парламент. Смятам, че специално в социалната ни програма, която засяга първите 100 дни от управлението в частите за здравеопазване, доходите и енергетиката ще намерим съмишленици", коментира кандидатът за депутат от левицата Крум Дончев в предаването "Денят ON AIR". 

Той поясни, че има партии и международни регулации, които изключват така нареченото помръдване на ДДС, обаче в така създалата се ситуация са длъжни да предприемат действия, които да облекчат битието на гражданите. 

"За съжаление, това, което наблюдаваме в последните 10 години в България, е едно занемаряване на нашата енергийна независимост. Имахме възможност да предприемем действия и стъпки към реализирането на този проект. Проектът за повишаване на нашите ядрени мощности, което щеше до момента да осигури независимост не само за икономиката и индустрията, но и потребителите", заяви той пред Bulgaria ON AIR. 

Дончев каза, че това ще бъде условие за преговори с други партии. 

"Ролята на БСП в следващия парламент я виждам отново обединяваща. Търсеща консенсус. Консенсус по политики. Нека да започнем още сега предизборно от това. Не за имена и не за постове. Това е много важно, защото в предния парламент точно там се скъса нишката на разговорите, но българските граждани имат съвсем други проблеми, а те са свързани с политиките и тяхната реализация", обърна внимание той. 

По думите му следващото управление ще бъде коалиционно. 

"Партиите са наясно, че БСП са диалогична, конструктивна партия, която има своя опит и той е безкрайно необходим. Така че вярвам, че всяка една от парламентарно представените партии ще оцени този факт", подчерта кандидатът за депутат от левицата. 

Дончев коментира ситуацията с гражданството на Кирил Петков с думите, че президентът е бил подведен. 

Той обърна внимание, че хората е трябвало да имат достатъчно време преди въвеждането на "зеления сертификат", за да могат да регулират дейността си. 

"Антигенните тестове трябва да бъдат включени задължително. В така създалата се ситуация със "зеления сертификат". Ние няма да увеличим значително колелото на икономиката, но поне ще го оставим леко да се върти, а то е много важно в тази ситуация", отбеляза Дончев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback