Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Добрев: Няма печеливши от правенето на социална политика при цената на тока

"Регулаторът трябва да определя цените на база пазарните механизми"

25.03.2014 | 20:52 Редактор: Боян Христов
Добрев: Няма печеливши от правенето на социална политика при цената на тока

Всички губят и никой не печели от правенето на социална политика при цената на тока, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

За заличаване на дефицита в енергийния бранш, на стойност 6 млрд. евро, трябва да се работи в дългосрочен план, а именно – регулторът да определя цените на база пазарните механизми.

„Ние от ГЕРБ предложихме някои мерки, но те са краткосрочни, докато се закърпи положението. Таксата за износ може да бъде намалена, както и да бъдат опростени дълговете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към държавата, които са огромни", каза той.

Миналата седмица Делян Добрев имаше среща с еврокомисаря по енергетиката в Европейската комисия (ЕК) Гюнтер Йотингер и коментира позицията на общността относно бъдещето на „Южен поток”.

„Европейският съюз със сигурност следи ситуацията в България и няма да позволи да бъде реализиран проект, който не съответства на европейските правила. Тече разследване относно действията на държавата около търга за проекта, в чието провеждане има редица неточности”, каза икономистът.

„Трябва да се наеме консултант като Световната банка, която да изготви независим анализ и стратегия за реиндустриализацията у нас. Защото докато в Европа на реиндустиализацията се гледа като на икономика, базирана на знания, управляващите в България си я представят като комунистически заводи с пушещи комини”, завърши Добрев.