Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Можем да очакваме отлив на чуждестранни инвеститори от България

Според Стойчо Стойчев това ще се случи през следващите 5-6 години

24.03.2014 | 20:54 Редактор: Елена Кирилова
Можем да очакваме отлив на чуждестранни инвеститори от България

В близките пет-шест години България може да очаква отлив на частни чуждестранни инвеститори. Това заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

По думите му тези процеси ще са свързани с кризата в Украйна и отношенията с Русия. За да се справи с тази ситуация, страната трябва да погледне по-сериозно на външни инвеститорите в държавно регулирани сектори - китайски и катарски инвеститори например.

“Никой не е казал, че излизаме от зависимостта към Русия. В България най-големите инвестиции са руски”, категоричен е Стойчев. Според него проблемът е изключително сериозен, ето защо трябва да се мисли повече за благосъстоянието на българите, което в условията на нестабилност е невъзможно.

Стойчев смята, че България трябва да търси собствени ресурси. Той вижда възможности за това във възобновяването на дебатите за добива на шистов газ и в изграждането на терминали за втечнен газ.

Във връзка с изказването на заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов, че когато става дума за отношенията с Русия, трябва да се отчита, че България е славянска и православна страна, Стойчев заяви, че той по-скоро е намекнал, че трябва да подкрепим Русия в този толкова труден момент за нея. Според експерта обаче България ясно е избрала европейското семейство и каквото и да било явно противопоставяне на европейската позиция в момента би било деструктивно.

“Няма лошо да има православна съпричастност, но на политическо ниво държавата трябва да бъде единна”, категоричен е той.

По думите на Стойчев доскоро БСП е била много по-проруско ориентирана, но в момента лидерът ѝ Сергей Станишев е поставен пред проблем - как да угоди едновременно на проруското настроение на електората си и да запази проевропейското си лице. Експертът припомни, че подобни ограничения не стоят пред лидера на “Атака” Волен Сидеров, който “играе “ва банк” и се опитва за пореден път да изгрее като феникс след спада на доверието към партията му”.

Като основен проблем в България Стойчев вижда изместването на дебата за реформи от злободневни скандали.

“Това са несериозни неща, които показват, че управляващите партии не се интересуват от друго, освен от това как чрез процедурни хватки да си осигурят повече места в ЦИК”, коментира той. По думите му политическият елит в страната е национално безотговорен и некадърен.