Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Няма политическа воля за въвеждането на електронно гласуване у нас

Очевидно то е неудобно за управляващите и те се страхуват, каза Любен Цонков

22.03.2014 | 10:39 Редактор: Боян Христов
Няма политическа воля за въвеждането на електронно гласуване у нас

Очевидно електронното гласуване, както и електронното правителство, са неудобни за управляващите в България и те се страхуват от въвеждането им, заяви в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air Любен Цонков, управител на фирма.

Електронното гласуване би се отразило в най-голяма степен от една страна на българите в чужбина, където се отварят прекалено малко на брой изборни секции и от друга на младите и образовани хора, които си служат и предпочитат електронните технологии, посочи Цонков. За жалост обаче тези хора явно са врагове на властта и няма политическа воля това да се случи, добави той.

„Съвременните технологии са доказали, че проблемите с личната информация и тайната на гласуването могат да бъдат решени, има различни примери по света. Така че може да бъде намерен най-разумният вариант, при който да бъдат гарантирани честността и прозрачността на вота от една страна и той да бъде по-достъпен от друга”, коментира Цонков.

„През последните 2 месеца станахме свидетели на рязка промяна в позицията на министър-председателя и като цяло на правителството относно електронното правителство. Преди 2 месеца Пламен Орешарски заяви, че това няма как да се случи, като липсата на средства бе посочена за основната причина. А след това на срещата с медиите той заяви, че това е един от приоритетите на правителството.

Но в същото време той говори не за електронно правителство, а за определени електронни услуги. Много ведомства в България предлагат такива частични услуги, но големият проблем е, че липсва каквато и да е комуникация между различните системи”, каза Цонков.

Затова високата цена не може да бъде оправдание, тъй като всички средства, изразходвани в правилната посока, а именно – за изграждането на една централизирана система, ще се реализират много по-ефективно, отколкото вече известните частични и неефективни услуги, заключи той.