Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Сюлейман Гьокче: Усилено се работи по газовата връзка между България и Турция

Проектът може да бъде завършен още тази година, коментира турският посланик в България.

19.03.2014 | 21:01 Редактор: Мариета Иванова
Сюлейман Гьокче: Усилено се работи по газовата връзка между България и Турция

Интерконкторната връзка между Турция и България може да бъде завършена много бързо, дори в рамките на тази година, заяви в ефира на Bulgaria On Air турският посланик в София Сюлейман Гьокче. Той подчерта, че се работи усилено по въпроса и допълни, че проектът е много важен за „енергийната сигурност и ценова стабилност” в региона.

Той коментира и събитията около референдума в Крим и подчерта, че общественото допитване няма политическа легитимност. Посланик Гьокче посочи още, че  позицията на Турция е за запазване на целостта и суверенитета на Украйна по един демократичен начин. Той допълни, че притесненията на южната ни съседка са свързани с евентуално увеличаване на напрежението в региона.

„Притесненията, които има в Евроатлантическата общност са ясни. Като страните- членки на НАТО, от Източна Европа и черноморския регион- каквито са България и Турция, първи бихме изпитали напрежението, което би могло да възникне в Украйна. То ще има политически и икономически ефект. С това са свързани нашите притеснения”, коментира Гьокче.

Помолен да коментира изказвания на политически лидери и на президента Росен Плевнелиев, че събитията в Крим могат да намерят израз и в България, турският посланик заяви, че „изпитва огромно уважение към българските институции” и не би било редно един посланик да коментира теми от вътрешния диалог в страната.

Той посочи, че разбира притесненията, но „Турция не е само съседна и приятелска страна, но и съюзна страна в рамките на НАТО и партньор в рамките на ЕС”.

„Следователно мога да подходя с уважение към направените изявления. Това е част от вътрешния диалог, но нашето желание е България да има просперитет, териториална цялост. Така беше по времето на Студената война, така е и сега,” заяви Гьокче.