Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антон Иванов: Няма смисъл да се отнемат лицензите на ЕРП-тата

Според експерта трябва да се търси дискусия по въпроса

18.03.2014 | 21:12 Редактор: Елена Кирилова
Антон Иванов: Няма смисъл да се отнемат лицензите на ЕРП-тата

Отнемането на лицензите на ЕРП-тата е безсмислено, защото няма да реши нито един въпрос. Това заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air Антон Иванов от Българския енергиен форум.

“В обществен интерес е да се търси решение чрез дискусия”, подчерта експертът.

Той вижда решение в предлагането на план за повишение на цените на електроенергията, който да бъде ясен,  категоричен и плавен. Според него планът трябва да бъде обявен честно и почтено, защото българинът е свикнал, че трябва да си плаща сметките.

Според Иванов е изключително притеснителен подходът, когато няма пари в системата, такива да се търсят по подобен начин.

“Беше ясно, че политиката на ниски цени ще доведе до липса на ликвидност в системата”, уточни той.

По думите му в момента се споменават огромни суми, но трябва да се подчертае, че не става въпрос за един и същ вид задължения, тъй като някои от тях не са изискуеми веднага.

Иванов смята, че търсенето на финансов ресурс показва, че вероятно системата е изчерпала своите буфери. Той припомни, че зимният сезон е по-силен за енергетиката, защото тогава се произвежда и изнася повече електроенергия.

“Напрежението в момента показва, че политиката на висок износ не е била толкова успешна или той не е бил организиран на такива цени, че да доведе до приходи в системата”, коментира експертът.

“Тези 300 млн. лева, които Стойнев иска, идват от това, че ЕРП-тата си правят необходимите удръжки за пари, които не са им изплатени от НЕК. Това са суми, които те са платили за произведена електроенергия в периода 2012-2013 г.”, обясни Иванов.

Според него сумата е дължима именно на ЕРП-тата, независимо в кой момент ще стане плащането. Това, че регулаторът има административни възможности да ги бави, е до време. Към юни месец, когато изтича регулаторния период, те стават изискуеми, поясни той.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!