Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Референдумът в Крим слага началото на нова фаза в развитието на кризата в Украйна

Сатутът на Крим е много сериозен въпрос, категоричен е проф. Динко Динков

17.03.2014 | 11:08 Редактор: Елена Кирилова
Референдумът в Крим слага началото на нова фаза в развитието на кризата в Украйна

„Референдумът в Крим слага началото на нова фаза в развитието на кризата в Украйна. Криза, която едва ли може да прогнозираме как ще се развие“, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air проф. Динко Динков от катедра „Международни отношения“ на Университета за национално и световно стопанство.

По думите му събитията в Украйна ще накарат международната общност да плати висок данък за налагането на принципа да не се променят границите в Европа, въведен след Втората световна война. Според проф. Динков това е много консервативен принцип, а през последните години са се родили редица нови държави и има много нови образувания. Всичко това пък е свързано с разпадането на федерални структури като Югославия.

Във връзка с референдума в Крим професорът подчерта, че както и да бъде оценяван той, не бива да се забравя, че има ясно изразена воля на голяма част от населението на полуострова, която не бива да се пренебрегва.

„Статутът на Крим е много сериозен въпрос. Не бива да живеем с илюзия, че от някакви морални, правни позиции, някой ще успее да лиши Русия от тази стратегически важна военноморска база на Кримския полуостров“, посочи Динков.

Той изрази притеснение, че Русия ще покаже твърдост и няма да бъде склонна да прави компромиси към тези, които досега са ѝ диктували някакви условия. Експертът е категоричен, че Москва не може да остане индиферентна към решението от референдума, но той самият се надява, че мъдростта ще надделее.

„Русия ще използва резултатите от референдума, за да подсили позициите си на Кримския полуостров. Мисля, че няма да се бърза с присъединяването на Крим“, коментира Динков.

Той смята, че не бива да се стига до демонизирането на президенти на велики сили и не приема твърдението, че Москва е поставена в международна изолация.

Професорът не очаква Русия да овладее във военно отношение Кримския полуостров. Според експерта ще има сдържаност, а напрежението не бива да бъде допълнително нагнетявано.

Властта в Киев не е способна в действителност да реши проблемите, пред които е изправена държавата, защото те са трупани с години, коментира Динков. Той твърди, че правителството е с много ограничени възможности и разчита повече на външна подкрепа.

„България е член на Европейския съюз, но е много важно да отстоява интересите си“, заяви Динков. Той смята, че страната не бива да „повтаря папагалски“ позицията на Брюксел.

Повече по темата вижте във видеото!