Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризата в Украйна влияе все повече на износа, твърди Лъчезар Богданов

Според експерта проблемите с превозвачите са причина за спада на износа към Турция

12.03.2014 | 21:34 Редактор: Елена Кирилова
Кризата в Украйна влияе все повече на износа, твърди Лъчезар Богданов

Кризата в Украйна вече играе важна роля за износа, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch.

Думите му са по повод последните данни на НСИ, които сочат, че износът на България извън Европейския съюз (ЕС) е намалял с 22,1% на годишна база, а общият износ за януари е спаднал с 10,9 на сто.

Като причина за намаляването на износа към Турция експертът определи блокадата на границата от страна на превозвачите и продължилите дълго преговори между София и Анкара по темата. По-слабите резултати се дължат и на по-топлата зима - условия, които са свързани с по-малкия износ на електроенергия към Турция, посочва Богданов.

По думите му трябва да бъде отчетено, че през януари 2013 г. България е записала ръст на износа с близо 40% спрямо януари година по-рано. Според експерта базата за сравнение е много висока.

Във връзка със спада на износа към ЕС с 2,7% Богданов заяви, че това се дължи частично на конюнктурни причини. Той смята, че бързите темпове на износа достигат естественото си изчерпване и вече трудно могат да се очакват бързи темпове на растеж.

Можем да чакаме по-сериозен ръст на износа към европейски партньори само ако има нови инвестиции, нови разширения на бизнесите. Бизнесът не може да се разглежда без да се обърне внимание на инвестиционния процес, категоричен е експертът.