Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Р. Бъчварова: България не е напреднала след оставката на кабинета "Борисов"

Според нея главният проблем е, че всяко правителство отрича направеното преди него

12.03.2014 | 21:05 Редактор: Елена Кирилова
Р. Бъчварова: България не е напреднала след оставката на кабинета

През годината след оставката на кабинета “Борисов” България не напредна в развитието си, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air Румяна Бъчварова, политолог и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

По думите ѝ основният проблем на управлението в България е, че всяко правителство отрича всичко, направено преди него, спирайки развитието на страната. Бъчварова смята, че оставката на правителството на ГЕРБ е урок, който и сегашните управляващи трябва да научат.

“Случващото се у нас през последната повече от половин година, случващото се Турция и Украйна, показва, че упорството на всяка една власт, която е нежелана от народа, струва много по-скъпо от оставката на едно правителство”, категорична е тя.

Според Бъчварова скоро след оставката е станало ясно кои са “гнилите ябълки” около ГЕРБ и кои са истинските позиции. 

Приемането на ролята на опозиция беше нещо ново за ГЕРБ, но опитът и уменията, които трупаме, са изключително важни, подчерта политологът..

Във връзка с кампанията преди изборите за Европейски парламент Бъчварова заяви, че всъщност страната живее в непрекъсната предизборна кампания още от миналия февруари.

“Води се битка с много непочтени средства”, обясни тя, подчертавайки, че всички обвинения към ГЕРБ за репресивност, подслушвания и опити за компроментиране до този момент не са получили доказателства.

Управляващите имат една доминираща роля и използват властта, за да насаждат страх, посочвайки какво би станало, ако ГЕРБ дойде отново на власт, твърди Бъчварова. Във всичко това тя вижда една емоционална реакция и PR техника. По думите на политолога управляващите често говорят неща, които после не изпълняват и дори правят точно обратното. Пример за това тя вижда в темата за откритото управление.

По повод кризата в Украйна Бъчварова заяви, че събитията са такива, че принуждават политиците да имат ясни позиции. Тя смята, че България чак през последните дни е показала по-ясна позиция, изразена от министъра на външните работи Кристиан Вигенин. В тази ясна позиция Бъчварова вижда добър ход, показващ, че България е готова да каже ясно каква е политическата ѝ оценка за случващото се в Украйна.

На въпрос защо ГЕРБ е забавила позицията си по темата, Бъчварова разкри, че партията е настоявала да има единна позиция от страна на парламента и изчакала дали няма реално да се формира такава.

“Събитията в Украйна показват, че всичките ни скрити опасения за доминирането на руското влияние не са неоснователни”, подчертава политологът.