fallback

Засега няма да има европейски санкции към Русия

Киев е готов на сътрудничество с Москва, но няма да се превърне в неин подчинен, заяви Яценюк

06.03.2014 | 20:47 Автор: Елена Кирилова

Засега няма да има европейски санкции към Русия. Това стана ясно от срещата на лидерите на Европейския съюз, която се състоя днес в Брюксел, разкри специалният пратеник там Иван Иванов за предаването Денят On Air на Bulgaria On Air. По думите му атмосферата в ЕС е напрегната.

По време на извънредното заседание е решено, че на този етап санкции за Русия няма да има. Затова е загатнал френският премиер, който още преди заседанието е заявил, че по-скоро няма да бъдат предприети тежки мерки по отношение на Москва.

Министър-председателят на Дания заяви, че европейските лидери са разединени по въпроса колко настъпателни трябва да са действията срещу Русия, подчерта Иванов.

Според холандския министър-председател  Марк Рюте въпросът за санкциите трябва да бъде отложен, за да се даде шанс за намаляване на напрежението.

Украинският премиер Арсений Яценюк също е присъствал на срещата в Брюксел. По думите на Иванов той е заявил, че Киев е готов за сътрудничество с Москва, но няма да се превърне в неин подчинен.

Реакциите в групите на ЕП също са различни. Пред Bulgaria G On Air бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад заяви, че само санкциите срещу Русия могат да сложат край на кризата в Украйна. От своя страна председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посочва, че налагането на санкции е глупаво и няма да доведе до положителен развой на конфликта, уточни Иванов.

Европейският съюз отпусна 11 млрд. евро икономическа помощ за Украйна, но според българския евродепутат Ивайло Калфин сумата е крайно недостатъчна.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback