Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Засега няма да има европейски санкции към Русия

Киев е готов на сътрудничество с Москва, но няма да се превърне в неин подчинен, заяви Яценюк

06.03.2014 | 20:47 Редактор: Елена Кирилова
Засега няма да има европейски санкции към Русия

Засега няма да има европейски санкции към Русия. Това стана ясно от срещата на лидерите на Европейския съюз, която се състоя днес в Брюксел, разкри специалният пратеник там Иван Иванов за предаването Денят On Air на Bulgaria On Air. По думите му атмосферата в ЕС е напрегната.

По време на извънредното заседание е решено, че на този етап санкции за Русия няма да има. Затова е загатнал френският премиер, който още преди заседанието е заявил, че по-скоро няма да бъдат предприети тежки мерки по отношение на Москва.

Министър-председателят на Дания заяви, че европейските лидери са разединени по въпроса колко настъпателни трябва да са действията срещу Русия, подчерта Иванов.

Според холандския министър-председател  Марк Рюте въпросът за санкциите трябва да бъде отложен, за да се даде шанс за намаляване на напрежението.

Украинският премиер Арсений Яценюк също е присъствал на срещата в Брюксел. По думите на Иванов той е заявил, че Киев е готов за сътрудничество с Москва, но няма да се превърне в неин подчинен.

Реакциите в групите на ЕП също са различни. Пред Bulgaria G On Air бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад заяви, че само санкциите срещу Русия могат да сложат край на кризата в Украйна. От своя страна председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посочва, че налагането на санкции е глупаво и няма да доведе до положителен развой на конфликта, уточни Иванов.

Европейският съюз отпусна 11 млрд. евро икономическа помощ за Украйна, но според българския евродепутат Ивайло Калфин сумата е крайно недостатъчна.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!