Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ситуацията с коронавируса ясно показвала защо трябва да се ваксинираме

Коментар на Станимир Хасърджиев и Аркади Шарков

04.02.2020 | 22:08 Редактор: Юлия Христова

Жертвите в Китай се увеличават непрекъснато - вече са над 400, а заразените са над 20 000. Състоянието на близо 2 800 се оценява като тежко. 

Вируси и бактерии има навсякъде около нас, свикнахме всичко да лекуваме с лекарства. Това каза за "Денят ON AIR" председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. "Ситуацията с коронавируса ясно показва защо трябва да се ваксинираме, а не да се лекуваме с билки отпреди 5000 г.", допълни той.

Проблемът бил в това, че в България дори няма Национална инфекциозна болница, която да е както трябва. Нямало и средства тя да се обзаведе. Не се мислело стратегически. В Инфекциозна болница имало много добри кадри, но условията там били покъртителни.  А тя била от значение за националната сигурност

"От здравеопазването зависи и икономиката - колкото сме по-здрави, толкова повече ще работим, нека да се приеме като инвестиция", подчерта Хасърджиев.

"Липсва етика на всички нива, затова и българите нямат доверие - без да генерализирам, защото има и добри лекари. Но тези негативни случаи са достатъчни и малкото катран да развали меда в кацата", посочи още той. 

"Въпросът е да се контрира настъпващата вълна с коронавируса", подчерта за Bulgaria ON AIR здравният икономист Аркади Шарков.

Той припомни, че тепърва говорим за закупени термометри, всичко се правело постфактум. 

"Въпросът е да имаме достатъчно добра база, защото термокамери има и в други държави, но там вече има заразени", каза той. 

Що се касае до детската смъртност, в последните години тя спада, но като цяло остава висока, обясни събеседникът в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК