Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

АИКБ: Лесно се предлагат облаги, които трябва да ги плати работодателят

Процедурата по обжалването на един болничен била неефективна

24.01.2020 | 22:00 Редактор: Юлия Христова

2 дни повече отпуск за непушачите, по преценка на работодателя, предлагат от ВМРО с промени в Кодекса на труда. Законодателната инициатива е опит да бъде допълнена забраната за пушене на обществени места, тъй като пушачите си почивали нерегламентирано.

"Много е лесно да се предлагат облаги, които трябва да ги платят работодателите, всякаква логика липсва да се мотивира едно поведение с платен годишен отпуск. Целта е да се отнеме вниманието от по-важни проблеми", посочи за "Денят ON AIR" Добрин Иванов, изпълнитлен директор на АИКБ.  

"Голямата част от мерките за болничните, които се предлагат е за контрола върху тях. Трябва да бъде оценено въздействието. Оказва се, че анализът признава, че има проблем с болничните", каза още той. 

Според него към настоящия момент не се прилагал никакъв контрол, процедурата по обжалването на един болничен пък била неефективна. Цялата система била на самотек.

По думите на финансовия експерт Мика Зайкова самият премиер бил изненадан от предложението на ВМРО.

"Има пушачи, които пушат по 1-2 цигари и те не излизат през 15 мин. Ако целта е да накараш пушачите да не пушат няма да стане. Това е недомислица, нещо казано и скалъпено набързо", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Има фалшиви болнични, но има и нещо друго - българинът е болен, има труден достъп до ефективно здравеопазване. Ако имаш пари, отиваш в качествена клиника, нямаш ли... Не може в този хаос в здравеопазването да твърдим, че хората получават качествено такова. Основното нещо, което трябва да се направи, е ефективен контрол за болничните", посочи още Зайкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК