Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Съби Събев: Има ли жертви от американска страна, ще последва отговор

Иран в момента не е в състояние да води война със САЩ, смята генералът

10.01.2020 | 21:00 Редактор: Кристина Крумова

"Очевидно, че настъпва начален етап деескалация на напрежението в Близкия изток, независимо от заканите на някои ирански генерали. С намесата, включително на европейската дипломация, САЩ са склонни да се деескалира напрежението и да се седне на масата на преговорите, но дали това ще стане не е 100% сигурно", заяви генерал Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

Според генерала за деескалацията на напрежението са решаващи следващите 2-3 седмици. 

"Иранското ръководство много добре разбира, че една ескалация на напрежението и евентуален нов удар срещу САЩ, не е никак в техен интерес", смята той.

"Докато не мине един сериозен дипломатически рунд на масата на преговорите, няма да последват нови атаки", заяви генерал Събев за Bulgaria ON AIR.

Той смята, че Иран и САЩ се борят за влияние в региона, но изтеглянето на САЩ от там дава възможност за съживяване на Ислямска държава, което не е в интерес, нито на Ирак нито на Иран. 

"На този етап е по-добре да се съхрани присъствието на САЩ там".

"При потенциален военен конфликт винаги се прави сравнение между военните сили на двете държави, но оценките показват, че Иран в момента не е в състояние да води война със САЩ по много причини", категоричен беше генералът.

Той допълни, че има опасение, че е възможно до две години Иран да създаде и ядрени заряди. 

"Знаем, че САЩ няма да допуснат това. Напрежението остава, но то не е в пика си", каза Събев.

"Има ли жертви от американска страна, във всички случаи ще последва отговор и Иран разбира това много добре", отбеляза той.

Относно националната сигурност на България в ситуацията генерал Събев заяви, че КСНС беше навременен, предвид усложнената обстановка, но не счита, че към този момент има сериозна заплаха за националната сигурност.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК