Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ангел Найденов: Илюзия е да се очаква мир скоро в Близкия изток!

Според него Иран няма да се откаже от амбициите си за доминация в региона

10.01.2020 | 21:17 Редактор: Ивет Арабова

Има ли опасност за България след напрежението в Близкия изток? САЩ обявиха готовност за преговори с Иран и подчертаха, че убийството на ген. Солеймани е било самозащита.

"Имаме ескалация на събитията в Ирак с пряко замесени Иран и САЩ. Тези събития започват от началото на месец октомври, последвани от оставките на премиера и президента на Ирак и от активност на проиранските групировки", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият военен министър Ангел Найденов.

Според него генерал Солеймани е не просто висш военен, но и човек, който се счита за втори по влияние в Ирак, и архитект на голяма част от събитията в Близкия изток.

"Убийството на Солеймани според някои доведе до военни действия близки до война. Тръмп заяви отказ от употребата на военна сила и увеличи санкциите. Да се очаква мир скоро в Близкия изток е илюзия", заяви Найденов. 

По думите му Иран едва ли ще откаже от своите амбиции за политическа доминация в региона. 

"Очевидно САЩ пое премерен риск. Намираме се във времето на едно своеобразно примирие. Дават се възможност за деескалация на напрежението и намиране на мирно решение. САЩ смятат Солеймани за основен автор на опита за повторение на сценария със заложническата драма в Техеран", коментира още Ангел Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че основната тема в преговорите е ядрената програма на Иран.

"САЩ настояват за преговори без предварителни условия, а Иран за отпадане на санкциите като условие за връщане на преговорите. Според анализатори щетите за Иран от санкциите са в порякъда на 200 милиарда долара", обясни Ангел Найденов.

Той беше категоричен, че има влошаване на икономическата среда в Иран и за тях е от жизнено важно значение санкциите да отпаднат.

"КСНС беше навременно проведен. Всички си даваме сметка, че това е крехко примирие. Призивът за деескалация е напълно приемлив. Това е позиция, идентична с тази на партньорите ни в ЕС. Международната общност реагира веднага и то в тази посока", заключи Найденов.

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК