Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев: Ще продължим да си говорим за чума, бизнесът ще търпи загуби

Спад на цените при всички положения ще има, посочи той

06.01.2020 | 21:40 Редактор: Кристина Крумова

"Бизнесът ни ще търпи все повече загуби. Проблемът е в абсолютния крах на институциите и изобщо в системата", коментира новото огнище на африканска чума в страната Явор Гечев, бивш зам.-министър на земеделието и храните.

"Политиката много се откъсна от експертизата, а това не е добре", заяви Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него хората са подценили първата вълна от чума.

"Още първите три месеца, преди да бъде допусната чумата от Румъния, трябваше да се ограничи популацията на диви прасета под 1% в Северна България", смята експертът.

Той отбеляза, че реакцията на държавата към чумата би трябвало да бъде като към биологична сигурност. Не бива да се допуска подценяване.

Според Явор Гечев единствената мярка, която би могла да бъде предприета в моментната ситуация, са по-засилени мерки по отношение на организиран лов и намаляване на популацията на дивите прасета. Това е единственото, което би могло да свърши работа.

"Министерството на земеделението се опитва да прави каквото трябва, колкото може. Чрез стимули и организация на ловните агитки трябва да се ликвидират всички животни. Други мерки няма", категоричен бе Гечев.

И допълни, че има още много работа и рискът от нови огнища е много голям през следващото лято.

Той не допуска вероятност новата зараза да е умишлена, защото "никой не печели от това".

"Цените, на които се търгува месото в момента са изключително задоволителни. Спад на цените при всички положения ще има, но той ще е плавен, в рамките на месеци", отбеляза Гечев.

"Дано да съм лош пророк, но в следващите години ще продължим да си говорим за чума", каза експертът.

Въпреки това той смята, че БАБХ осъществява достатъчен контрол и притеснения за качеството на месото в България не би трябвало да има.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК