Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Параметрите в НРД щели да доведат до спокойствие в здравеопазването

Доц. д-р Радосвет Горнев бе категоричен, че няма напрежение между лекари и сестри

30.12.2019 | 20:20 Редактор: Ралица Братанова

"2019 година беше изключително сложна в системата на здравеопазването в България. В годините се натрупаха доста негативи, проблеми, които така или иначе не успяха да намерят своето разрешаване", коментира в "Денят ON AIR" доц. д-р Радосвет Горнев, началник на клиниката по хирургия към УБ "Лозенец".

По думите му на прага на новата година има нов хоризонт на базата на сключения Национален рамков договор. 

Според него заложените в него параметри ще дадат нужното спокойствие в системата. 

"Напрежение вътре в колективите, в клиниките - между лекари и сестри - не съществува. Нашата работа е екипна и ние работим ръка за ръка. Преекспонирането на този проблем и изместването му извън чисто финансовите аспекти на въпроса не води до нищо добро", коментира още Горнев пред Bulgaria ON AIR. 

Той е на мнение, че когато има прозрачност за формирането на заплатите на всеки един служител, ще стане ясно, че има връзка между това, което трябва да бъде получено и се получава реално.

"Трудно бих очаквал в края на един управленски мандат да започне мащабна реформа. Но би трябвало политиците от всички политически сили в техните програми да заложат доста на това - какво трябва да се промени в системата", каза още докторът.

Горнев коментира още, че има индикации на загуба на доверие между лекар и пациент, но това е в цялото общество и здравеопазването не може да остане встрани.

"От една страна, пациентите имат свръхочаквания, от друга страна, лекарите в своето ежедневие не успяват да отделят достатъчно време", посочи още той.

Той обеляза още, че стресът, начина ни на хранене, тютюнопушенето, вредните навици са едни от основните рискови фактори за заболяванията. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК