Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Недков: 30 години още не можем да си "подредим къщичката"

Според него до 10 г. всички конституции в света ще бъдат допълвани

25.12.2019 | 20:48 Редактор: Ивет Арабова

"Ровейки се из старите книжа, стигнах до извода, че мине - не мине някое хилядолетие и човечеството започва да търси спасител. Само се докарва до определено положение и започва да търси спасител. Колкото и да се мъчат да ни унифицират, няма да успеят с тези концепции, че няма нужда от нации и традиции", каза писателят Димитър Недков в студиото на "Денят ON AIR" .

Той сподели, че не иска да вярва на прогнозите, че българинът изчезва.

"На Рождество сме тук на родна земя, тази демографска криза е най-голямата трагедия на един народ. 30 години още не можем да си "подредим къщичката". Тази година някой се опита да прави основен ремонт, но стигнахме дотам, че изкарахме багажа навън и сега се чудим кой диван къде да сложим", заяви Недков.

Според него много са станали претендентите за баш майстори. 

"Надминахме една определена мярка. Лутаме се в отчаянието си - дотолкова ни се иска да видим справедливост, мъничко смирение. Идеологиите умряха, партиите го виждат и разбират най-чувствително", каза още писателят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и дебата за Конституцията.

"Конституцията не е само закон, то е свещена книга, скрижал. Тя изразява философията на един народ. Не може след 2 скарвания да казваш, че ще промениш Конституцията. Само когато една нация има ритуалност, тогава може да претендира, че е част от цивилизацията", категоричен бе Недков.

Той изрази мнение, че до 10 години всички конституции в света ще бъдат допълвани, не ремонтирани.

"Ще се наложи да се дава конституционен статут на изкуствения интелект. Човешкото същество е малко над изкуствения вид, защото то притежава морала. По-малките държави още не си даваме сметка какво означава киберсигурността", каза още Димитър Недков.

Според Недков сме изгубили 2-3 поколения във възпитанието на нашите ценности.

"Опасна точка са Балканите, историята вече се потретва. Ние сме удобни. Това са неща, които движат индустриите.Мирът, любовта и спасението са индивидуални категории, които всеки носи в себе си. Ако всеки познае себе си като миролюбец, тогава става естествената спойка", завърши писателят.

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК