Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Имплантологията се развива, България се нареждала във водещите страни

Проф. Георги Тодоров с подробности за Центъра по мехатроника

18.12.2019 | 21:55 Редактор: Ралица Братанова

На форум бе представен Центъра по мехатроника - една от лабораториите в него е посветена на имплантологията. 

"Тя цели науката, компютърните технологии и медицината да работят съвместно, за да може по-бързо да се създават такива инструменти, че хората с увреждания или травми да могат по-бързо да бъдат излекувани, създавайки персонални импланти за всеки човек", обясни проф. Георги Тодоров от Техническия университет в "Денят ON AIR".

Той уточни, че в тази лаборатория специалисти от ТУ и болница "Пирогов" ще създават импланти, отговарящи на потребностите на пациента.   

"Науката създава предпоставките, но някой трябва да ги внедрява. Колегите в "Пирогов" имаха смелостта да направят това. Ние като инженери и учени създаваме предпоставките. Смятаме, че по този начин България се нарежда във водещите по това отношение страни", коментира Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че за част от имплантите, които се създават, се използва 3D принтиране.

"Пациенти, които не биха могли да си позволят операции извън България, могат да направят това в "Пирогов", обясни още професорът.

Тодоров коментира и бъдещето на Индустрия 4.0.

"От една страна стоят известни заплахи - например за загуба на работни места. Същевременно възможностите, които се откриват, са неимоверно повече и много нови работни места ще бъдат създадени", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК