Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Спасков: Механизмът за определяне на заплатите не е централизиран

Според него за да се промени нещо, трябва да се реформират правилниците за възнагражденията в болниците

17.12.2019 | 21:35 Редактор: Ралица Братанова

Корнелия Нинова смята, че медицинските сестри са били излъгани от обещанията на премиера Бойко Борисов.

Вчера той се срещна с техни представители, в резултат на което беше вдигнат палатковият лагер пред Министерския съвет.

"Не мисля, че са излъгани. Те получиха отговор на въпросите, които поставяха. На последно място беше този за заплатите", коментира бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в "Денят ON AIR".

Медицинските специалисти настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора.

"Механизмът за определяне на заплатите не е централизиран. Все още има хора, които считат, че министерството, Министерския съвет, царя може би определят заплатите. Те се определят в болниците от т.нар. Правилници за разпределяне на фонд работна заплата. Съобразно този документ се получават възнагражденията", обясни Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Според него, за да се промени нещо в заплатите на сестрите, трябва  да се реформират именно тези правилници.

"Техните усилия за по-висока заплата трябва да се насочат в посока на този, който може да я даде", смята бившият директор на "Пирогов". 

По думите му и в момента има сестри, които получават достатъчен обем възнаграждение, където има дейност в самото лечебно заведение.

"Нито болниците са много, нито леглата са много. Те са съобразени приблизително с европейския стандарт. Основният проблем е, че средствата, които е възможно населението да задели в НЗОК са твърде малки. Хората трудно биха се съгласили да дадат повече пари", заяви Спасков.

Той е на мнение, че такъв тип искания имат определени политически партии и  затова можем да направим някакъв аналог, но дали има пряка намеса - не може да се каже.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК