Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от БСП: Бюджетът трябва да е насочен към реформи

Финансовото министерство умишлено занижава приходите, коментира Виолета Желева в "Денят ON AIR"

04.12.2019 | 22:12 Редактор: Василена Василева

"От БСП няма как да се съгласим с бюджета за 2020 г., който управляващите предлагат, тъй като той е пълно копие на миналогидишния и няма никакви заложени реформи. Еднинствената промяна е, че се наливат повече средства", отбеляза пред Bulgaria ON AIR депутатът от левицата Виолета Желева.

По думите ѝ бюджетът трябва да бъде политика, насочена към реформи, а не баланс, като какъвто управляващите сами го определят.

След над 3-часово обсъждане парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. В ранния следобед депутатите подхванаха разглеждането на централния бюджет.

В него се предвижда приходите да бъдат малко над 28 млрд. лева, а разходите – 14 млрд лв. Предвиждат се трансфери към общините, Държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса за над 12 млрд. лева.

Вноската в общия бюджет на Европейския съюз пък ще е 1, 4 млрд. лева. 

"И в големия бюджет, и в този на ДОО, социалните плащания за поредна година са замразени. Предложението на социалистите за обезщетението за майчинство не бе прието и за огромно съжаление остава в размер на 380 лева", коментира още Виолета Желева.

Тя допълни, че майките получавали това обезщетение за сметка на своите осигурителни вноски, които са плащали до момента на раждането. След като се върнат обаче, на работа те ще продължават да внасят такива във фонд "Общо заболяване" до края на трудовия си стаж.

"Финансовото министерство умишлено занижава приходите, за да може в края на годината управляващите да се похвалят с един огромен излишък, разпределян по преценка на Министерския съвет", категорична бе Желева в студиото на "Денят ON AIR".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК