Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ: Столичани няма да усетят увеличението на данъците

Искаме да стимулираме ползването на градския транспорт, коментира Силвия Христова

03.12.2019 | 21:41 Редактор: Василена Василева

"Увеличението на данъците за старите автомобили няма да бъде драстично и едва ли ще бъде усетено от гражданите. Тези коли са най-големите замърсители на въздуха. Трябва и по някакъв начин да се опитаме да стимулираме хората да използват повече градския транспорт". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в Наредбата за местните данъци, според която от следващата година собствениците на автомобили с евростандарти от 0 до 4 ще плащат с между 7 и 40 лв. повече. Данъкът ще се вдигне и в зависимост от мощността на колата, като това засяга всички автомобили с мощност над 74 киловата (kW).

"Собствениците на автомобили, които замърсяват най-много въздуха, съответно ще плащат и по-високи такси. Целта е да бъдат предприети мерки за това София да не се превърне в автоморгата на Европа и да могат столичани да дишат по-чист въздух", каза още Христова.

Тя отбеляза, че хората със стари автомобили ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт.

За превозни средства с екостандарт Евро 5 и Евро 6 не се предвижда промяна в екологичната компонента.

"Трябва да бъдат предприети конкретни мерки в борбата с мръсния въздух. Мерки, които биха дали резултат. Не планираме последващо увеличение на данъците в бъдеще", подчерта общинският съветник.

Пред Bulgaria ON AIR Силвия Христова каза, че очакванията са за 18 млн. лева допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства, които ще бъдат инвестирани в столичния градски транспорт.

А ако предложенията бъдат приети от общинския съвет, в края на годината в София ще има и увеличение на данъка върху възмездно придобитото имущество - при сделки с имоти, автомобили и т.н. той ще нарасне от 2.5 на 3%.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК