Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Битка за реформи - било вероятно и други министри да бъдат сменени

Според Георги Киряков ще останат съмнения за оставката на Петков, Антоанета Христова видя предизборни послания

02.12.2019 | 20:30 Редактор: Ралица Братанова

Деница Сачева ще седне в стола на Бисер Петков, след като премиерът поиска  и прие оставката му в петък. Причините обаче все още будят въпроси.

"Ще останат съмнения, че са скрити аргументите за оставката. Първо, беше петък вечерта. Второ, имаше всякакви обяснения, включително това, че колегите му не го харесвали. Това не е детска градина да си поделят играчки. Тук няма никакво значение отношението му с другите колеги", коментира политологът Георги Киряков в "Денят ON AIR".

Според психолога проф. Антоанета Христова Бисер Петков е ръководил много трудно министерство, тъй като то води политики, зависещи и от останалите ресори.

"Това министерство става все по-актуално, защото социалната тематика в голяма степен страда от липса на категорични реформи. Тя ще е тематиката на следващите избори. Съвсем интуитивно премиерът иска да направи промяна. Тя не може да не е свързана с планирането на следващите избори и профилът, който трябва да разработи правителството и ГЕРБ", заяви Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изрази мнение, че основната причина за оставката на Петков е, че ГЕРБ иска да даде послания в сферите на социалните политики, но въпросът е дали ще се случи това с тези промени.

"Има реформи, които могат да се случат не чак с толкова пари, но с решимост. Дошло е време те да се случат и затова трябват добри специалисти. И за образованието, и за здравеопазването и за социалната политика. Следва битка за реформи", заяви още психологът.

Според Киряков, ако проблемите в министерството, които Сачева наследява от предишното управление, не намерят финансовото си решение, много трудно, който и да бъде поставен на този пост, би се справил.

"Спорът не е за това дали Деница Сачева ще е министър или някой друг. Спорът е между социалното, финансовото министерство и Министерския съвет за пари. Навремето имаше проблеми със здравеопазването и през шест месеца се сменяха министрите. Сега същото се случва в социалното министерство", заяви политологът.

Христова допълни, че заради нуждата от реформи може и други министри да бъдат сменени. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК