fallback

Зоната на отговорност на НАТО се поема от европейските армии, смята експерт

Според Димитър Гърдев контингентът на САЩ е минимален

28.11.2019 | 21:50 Автор: Ралица Братанова

Страните членки на НАТО постигнаха споразумение, което ще позволи на САЩ да внасят по-малка вноска в бюджета на алианса.

По силата му САЩ ще намалят вноската си до 16,35 процента от бюджета на НАТО. Германия ще плаща същия процент, а останалите страни членки, с изключение на Франция, ще плащат по-големи вноски.

"Още на първата среща този въпрос за вноските в алианса беше поставен от Доналд Тръмп на германската канцлерка. Тези сметки са нараснали до драстични цифри", коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в "Денят ON AIR". 

Според него в разумен срок от няколко години Германия би могла да се справи с внасянето на по-високи вноски. Той коментира, че от 29-те държави в организацията, само две държави не са европейски - Канада, САЩ.

"Зоната на отговорност на НАТО се поема от армиите на европейските държави. Контингентът на САЩ е минимален", заяви експертът.

Гърдев коментира изказването на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт.

"Това е просто медиен израз, не може да се говори конкретно. Защо го направи Макрон? Защото войските му, които се намираха под егидата и защитата на американския контингент в Сирия бяха изненадани, без никой да ги уведоми, американците се изтеглиха, което ги постави в неловко положение и опасност", обясни той пред Bulgaria ON AIR

По думите му НАТО се е намирала в много по-тежки кризи, отколкото тази в момента, и сегашните търкания ще бъдат преодолени.

Гърдев коментира и темата за създаването на военноморска база на НАТО във Варна. Той уточни, че никой не е поискал от нас нещо такова. 

"Тръмп не поиска база. Той поиска нещо, което ще получи именно на тази среща в Лондон. Борисов изрази становище, че България подкрепя силната трансатлантическата връзка - присъствието на САЩ в Европа - това е преводът. Ние ще подкрепим тези държави, които няма да искат реформа в НАТО", уточни експертът.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback