Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

НФСБ ще се бори за профилактика и ранна диагностика на заболяванията

Липсата им е голям проблем за обществото ни, отбеляза Георги Колев пред "Денят ON AIR"

20.11.2019 | 22:01 Редактор: Василена Василева

"В здравеопазването в България проблем е липсата на профилактика и ранна диагностика на заболяванията. Ние от НФСБ отдавна се борим тези неща да бъдат променени. Проучване, което проведохме сочи, че недоволството на по-голямата част от обществото бива породено от факта, че един пациент, изписан от дадено лечебно заведение, не получава последващо долекуване след тежко заболяване". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от НФСБ Георги Колев.

По думите му общинските болници биха могли да бъдат чудесно място за такова долекуване. Но първо вътрешният ресурс за болничните заведения трябвало да се насочи в тази посока. 

"Това би довело и до доста по-бързото възстановяване на пациентите. А по този начин и няма да бъдат в тежест на близките им. Излиза и доста евтино за държавата", допълни още Колев.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от НФСБ коментира още и липсата на контрол в системата на здравеопазването у нас.

Припомняме, че четирима души получиха присъди за взети подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност. Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 3 години "Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК – трети състав, в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД в Стара Загора.

На тримата лекари в комисията съдът наложи и глоби от 4 000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3 000 лева.

"Необходими са ясни правила, които да бъдат спазвани от всички. Като за начало обаче трябва да разберем какво не е наред в системата, за да бъде поправено, а реформите да доведат до положителни резултати", отбеляза още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК