Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Възможно е новият бюджет да остави семейства без детски надбавки

Бившият социален министър Иван Нейков призова за осъвременяване на праговете за получаването им

13.11.2019 | 21:43 Редактор: Ралица Братанова

Според бившия социален министър Иван Нейков в Бюджет 2020 има положителни неща, но и въпроси, на които няма да отговори като дългогодишната дискусия за преизчисляването на пенсиите.

"Наистина за първи път от много години имаме балансиран бюджет. Тук обаче е коректно да кажем, че предишни години като проект е бил небалансиран, но оставаха излишъци, тоест е входа на изпълнението му се постигаше балансът", коментира той в "Денят ON AIR".

По думите му като стабилност може да се приеме това, че детските надбавки остават същите, а животът поскъпва.

Той обясни, че като условията са същите, а минималната работна заплата се увеличава, много от семейства, взимащи минимални работни заплати с едно дете, биха останали без надбавки, защото ще минават прага с 5-6 лева. 

Нейков посочи, че трябва да се осъвременят праговете, които допускат едно семейство да получава надбавки.

Той коментира и въпроса с преизчисляването на пенсиите.

"Никой не е казал, че трябва да стане от ряз. С това отлагане увеличаваме цената на преизчисляването. Много по-разумно щеше да е да се стартира процесът, можеше да се разтегли в рамките на 3-4 години на базата на възможностите на бюджета", обясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Някои депутати не харесаха заложеното във финансовата рамка заради дисбаланса между прага на бедност и минималната пенсия.

"Има проблем, но пътят, по който му търсим решението, е грешен. Пенсията е резултат на осигурителния приход на човека. Ако тя не ти стига, на този човек трябва да бъде помогнато, но чрез системата на социалното подпомагане, а не чрез административно увеличаване на пенсията", заяви бившият социален министър.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК