Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Страната ни има нужда от нови енергийни мощности

Коментар на проф. Атанас Тасев и Явор Коюмджиев в "Денят ON AIR"

08.10.2019 | 20:14 Редактор: Василена Василева

"Енергийната ни система е част от стратегическата система на държавата, което пък от своя страна е тясно свързано с националната ни сигурност и със стабилността на държавното управление. А готови ли сме за зимата предстои да стане ясно на 18 октомври, когато ще бъде оповестен резултатът от възложените проверки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той бе категоричен, че ако страната ни не строи нови енергийни мощности, то непрекъснато ще бъдем в критична ситуация във връзка с електроенергията.

С падането на температурите през последните дни изникна въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата. На конференция преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че страната ни е готова да посрещне зимата, енергийната ни система е стабилна и енергийните предприятия са в добро състояние.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Коюмджиев отбеляза, че по закон по това време на годината се извършват задължителни проверки на всички енергийни дружества в България. 

"Основно изненади биха могли да се появят през месеците януари и февруари, когато поради продължителните ниски температури се наблюдава пиково потребление, пренатоварване на мрежите и дефицит на ток", добави експертът.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.

От КЕВР пък увериха, че до края на годината не се очаква повишение в цената на електричеството за бита. А колкото до сигурността на мрежите - тя зависи от това дали енергодружествата са извършили всички задължителни ремонти през летния сезон.

По-рано стана ясно, че от ЕСО са сключили всички договори с топлоцентралите за осигуряване на студен резерв през зимата.

Над 56 млн. и 617 хил. лв. е платила държавата на седем централи за осигуряване на мощности за студен резерв, които могат да бъдат включени, ако енергийната система не може да произведе нужния ток, заради пиково потребление при ниски температури. Това са ТЕЦ-овете "Варна", "Бобов дол", "Брикел", "Марица 3", държавната Марица-изток 2" и "Топлофикация Русе".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК