Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Болниците не трябва да са търговски дружества

Парите за здравеопазване трябва да бъдат контролирани, посочи д-р Георги Йорданов

03.10.2019 | 20:18 Редактор: Юлия Христова

Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Сумата, която е била предвидена за заплати е 86 млн. лв., от които 36 млн.лв. се осигуряват през бюджета на МЗ и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ, обясни министърът. Останалите средства са от резерва на НЗОК. По думите му никога не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв. 

В цяла Европа има недостиг на медицински сестри. Това каза за "Денят ON AIR" д-р Георги Йорданов от БСП. 

По думите му болниците не трябва да са търговски дружества, защото в тях тряба да се лекува, а не да се търгува. Тогава щяло да изчезне част от напрежението.

"Една сестра на 65 г., която взема и нощни смени, не трябва да получава колкото тази, която дава само дневни", посочи той за Bulgaria ON AIR. 

Йорданов подчерта, че всичко трябва да се прави съразмерно и заедно, трябва да се създадат условия за съвременните потребности. Трябвало да си подредим държавата в сферата на здравеопазването.

"Парите за здравеопазване трябва да бъдат контролирани и преразпределени. Една значителна част от хората, които не са в чужбина, просто оцеляват тук", каза още той. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК