Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Българската община е претрупана с предизвикателства

Децентрализацията е единственият път, заяви Атанас Костадинов

26.09.2019 | 20:45 Редактор: Ралица Братанова

От БСП си поставиха цел на предстоящите местни избори да удвоят кметовете и общинските си съветници. 

"Трябва да видим в каква ситуация се провеждат тези избори, трябва да си дадем ясна сметка, че по отношение на демографската криза и изключителните различия в регионите на България, българската община е претрупана с предизвикателства", коментира депутатът от БСП Атанас Костадинов в "Денят ON AIR". 

По думите му основната политическа цел на Националната стратегия за регионално развитие, която е устойчиво икономическо развитие и преодоляване на междурегионалните различия, звучи като химера.

"Общините са застрашени от две неща - те получават недофинансиране за дейностите си от държавния бюджет, а от друга страна, държавата делегира на тях дейности, но без пари. Така се формират излишъци за сметка на общините", посочи депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че от БСП смятат, че децентрализацията няма аналог и е единственият път.

"Не желаем и няма да допуснем и чрез нашите кметове ще дадем пример, че концесионирането на публични комунални дейности е едно от най-вредните неща за една община", посочи той.

Депутатът коментира и битката за София.

"София може да донесе промяна в модела на управлението на българската община. Убедени сме в това. Начинът, по който гражданите могат да станат част от решаването на проблемите, до момента не е бил използван. София е град на огромните контрасти", каза той на финал.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК