Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Нужни са мерки заради недостига на лични лекари

Д-р Николай Пенев се кандидатира за кмет на Пещера

24.09.2019 | 20:35 Редактор: Ивет Арабова

"Проблемът с недостига на личните лекари е много сериозен, средната възраст на общопрактикуващите лекари надхвърли 50 години. Нужно е специално внимание и действия от страна на държава за този проблем. Трябва да се вземат мерки специалността да се направи по-атрактивна", каза общопрактикуващият лекар д-р Николай Пенев.

Д-р Пенев обясни, че заплащането в общата практика е доста по-ниско от други области. Според него системата, при която работят бщопрактикуващите лекари - да са на разположение 24 часа всеки ден в годината - е част от причините за отлива на кадри в специалността.

"Ще подкрепя проф. Начев, че контролът е изключително важен. Трябва да отворим една скоба, че той трябва да бъде осъществяван на различни нива - на административно и също на професионално", коментира д-р Николай Пенев.

Той твърди, че здравната реформа отдавна е спряла и трябва да бъде надградена по подобие на пенсионната система. 

"До този момент не съм видял желание у политическите сили за промяна в посока на демонополизация. Здравните фондове биха формирали печалба, което ще намали онези средства, които са необходими за здравни нужди. В общата практика не се плаща нищо", каза още д-р Пенев.

Според него трябва да има съответствие с минималната работна заплата и пациентската такса и е нонсенс записаното в Конституцията, че няма лимитиране на здравната услуга.

"Усещаме проблемите на хората не само в здравеопазването, но и в бита на нашите пациенти. Зная, че има нужда от промени в различни насоки. В Пещера от години има екологични проблеми с въздуха. Лошо е и качеството на питейната вода в града, коментира д-р Пенев", който се кандидатира за кмет на Пещера.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК