Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Андрей Пантев: Независимостта е само празник

Важно е България да засили чувството си за себезначимост, заяви той

23.09.2019 | 20:23 Редактор: Ралица Братанова

България отбеляза 111 години от обявяването на Независимостта. 22 септември се чества като официален празник на страната от 1998 г. 

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

"Независимостта е само празник. Няма изцяло независими страни, корпорации, фирми, начинания. Не можеш да направиш дори един молив без участие на друг", коментира историкът проф. Андрей Пантев в "Денят ON AIR".

Според него индикация за независимост е именно чувството, че съдбата на децата ни зависи от нашите решения.

По неговите думи, когато си в съюз, е неизбежно да се отказваш от своя държавен суверенитет.  

"Ние сме така обвързани, не само стопански и икономически. Храбростта и щиковете на една държава осигуряват значимост. Нашите съюзници се въоръжават до зъби, а ние очакваме някой да пази нашето небе", коментира професорът пред Bulgaria ОN AIR.

Той е на мнение, че е важно България да засили чувството си за себезначимост.

"Ние трябва да докажем, че колкото и да сме плячкосани, можем да покажем кураж", заяви Пантев.

Историкът коментира и липсата на студенти в страната ни. Около една четвърт от местата за първокурсници в Софийския университет "Св. Климент Охридски" останаха свободни и след третото класиране.

"Навремето да влезеш в Софийския университет беше гордост. Сега едва ли не ще ти подарят и кола, ако се запишеш. Това е негативна линия, която много трудно ще бъде коригирана", смята историкът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК