Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ГЕРБ: Без компромиси за тежките престъпления!

Съкратеното производство в този му вид трябва да изчезне, отбеляза Маноил Манев

18.09.2019 | 20:12 Редактор: Василена Василева
Глас от ГЕРБ: Без компромиси за тежките престъпления!

Близки на жертви на тежки престъпления излязоха на мълчалив протест. Искането им е законотворците да приемат поправки в Наказателния кодекс, с които да отпадне съкратеното съдебно производство, с което присъдите на убийците се намаляват с 1/3.

От ГЕРБ предлагат автоматичното намаляване на присъдата при самопризнание с 1/3 да отпадне, а съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко. 

"За тежките престъпления не трябва да има компромиси. Балансът в наказателното право може да бъде постигнат само, ако то отговаря на желанието на гражданите за справедливост. От друга страна това трябва да се случва максимално бързо. Налагането на присъдите, влизането в затвора и изтърпяването на наказанието не бива да се отлагат с години в съдебно производство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Mаноил Манев.

Той отбеляза, че при едно нормално тежко производство, без съкратена процедура, преди години се е случвало от затвора да излезе извършител на престъпление и да се разхожда свободно сред обществото докато чака присъдата си.

"Точно това трябва да съблюдаваме. Всички сме на мнение, че съкратеното производство в този му вид трябва да изчезне. Нужен е и шорокообществен дебат. Резултатите от него обаче първо трябва да минат през професионалистите в наказателното право. Хората, разбира се, могат да дадат своето мнение. Експертите обаче трябва да са тези, които да вземат крайното решение за закона", каза още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR Маноил Манев посочи, че са били отправени няколко предложения пред правната комисия в Народното събрание във връзка с промените в НПК и НК, които тепърва предстои да бъдат обсъждани.

"Искаме да намерим онзи вариант на наказателно правораздаване, който да изпълни и двете функции - да се случва веднага и присъдата да е тежка", категоричен бе той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК