Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Керемедчиев: Ердоган се нуждае от ЕС на своя страна

Настроенията на турците против сирийските бежанци се увеличават

16.09.2019 | 20:55 Редактор: Юлия Христова

Турция ще бъде принудена да позволи на сирийските бежанци на нейната територия да напуснат страната. Това ще се случи, ако Европа не предостави по-голяма финансова помощ на Анкара и не подкрепи плановете ѝ за зона за сигурност, където да бъдат настанявани бежанците.

Това каза преди дни турският президент Реджеп Ердоган. Той изтъкна, че в Турция се намират повече от 3.5 милиона сирийски бежанци. Разходите за тях са 40 милиарда долара, докато помощта от Европейския съюз е едва 6 милиарда евро.

В момента има индикации, че Турция е готова да пуска сирийски бежанци към Европа. Сега върви сериозна полицейска акция на нерегистрираните в Турция бежанци, което рефлектира върху потока им към гръцките острови. Това посочи в предаването "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. 

По думите му Ердоган ще шантажира Европа до последно, но иска да я привлече за свой съюзник, след като се оказа, че властта му е разклатена. Ердоган се нуждаел от ЕС на своя страна, за да се докаже, че все още е силен.

"Настроенията на турците против сирийските бежанци се увеличават", каза още Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

ЕС в момента отсъствал от конфликта не само в Сирия, но и по отношение на други, като например Израел - Палестина.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК