Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Проблемът с ТЕЦ-а в Перник е национален

Имаме готовност за реализирането на АЕЦ "Белене", посочи Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

05.09.2019 | 20:21 Редактор: Юлия Христова

РИОСВ - Перник издаде принудителна мярка за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на "Топлофикация - Перник". Топлата вода на града ще бъде спряна в следващите дни.

До мярката се стигна след началото на проверки в четири частни ТЕЦ-а заради съмнения, че замърсяват околната среда като изгарят отпадъци.

"Когато се гори нещо се отделят диоксиди, въпросът е да са в нормата", каза в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

По думите му, ако има нарушение, следва да има глоба, спиране на централата, което няма да е добре за перничани. 

"Този проблем е национален. Министерството сериозно се е заело с проблема и хората не бива да остават без парно през зимата", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

"Превърнали сме се в държава, в която всичко минава през прокуратурата, товарим я много и това намалява нейната ефективност", коментира още Тасев.

Преди дни АЕЦ "Козлодуй" отбеляза 45 години от откриването си. Той е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ, посочи тя, като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране.

"Музикалният клип, станал обект на обсъждане от мнозина, беше реклама за АЕЦ-а и много хора разбраха за тази годишнина", коментира Тасев. 

По думите му в най-тежките време тази централа е работила около 8000 часа и е една от екологичните такива. 

"Имаме готовност за реализирането на АЕЦ "Белене". Има доста бюрократични спънки, което е донякъде нормално. Дали руски или китайски капитал ще бъде вложен - ще разберем. Ядрените проекти са с изключителна важност", каза още експертът. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК