fallback

Експерт: Споразумение между САЩ и Иран трябва да има

В противен случай пререканията между двете страни ще продължат, смята Димитър Гърдев

26.08.2019 | 20:54 Автор: Василена Василева

Лидерите на страните от Г-7 отпускат спешна помощ от 22 млн. долара за борба с пожарите в Амазония. Търговската война между Вашингтон и Пекин беше сред основните теми в Биариц. А въпреки отказа на Тръмп да промени стратегията си, той заяви, че съвсем скоро преговорите между двете страни ще бъдат възобновени.

"По време на тази среща и САЩ, и Иран поставиха на масата на преговорите ясно своите искания. Тръмп обяви, че дори е готов на официална среща с иранския държавен глава. САЩ от своя страна държи Иран да спазва ядреното споразумение и да прекрати облагородяването на уран", отбеляза в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Той бе категоричен, че споразумение трябва да има, тъй като в противен случай пререканията между двете страни ще продължат.

"Всички станахме свидетели на провокациите между тях и увеличеното международно напрежение. Санкциите от своя страна се оказаха изключително ефективни. Независимо, че европейските държави, Русия и Китай не се присъединиха към американския президент, само за няколко месеца продажбата на ирански петрол се сви до 100 хил. барела дневно, което на практика е крах на икономиката на страната", допълни още Димитър Гърдев.

Пред Bulgaria ON AIR eкспертът изрази мнение, че е много вероятно отново да се стигне до споразумение или възстановяване на т.нар. иранска сделка и отпадане на част от наложените санкции.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback